Меню
Главная
Металлоискатели
Все для поиска
НеПутёвые заметки
Моя Житомирщина
Чистка и хранение
Трехверстовки
Хроника копа
NEL катушки
Литература
Новичкам
Карты
Видео
Форум
Всякое
Статьи
Ссылки
RSS канал
RSS канал
Друзья

Поиск



Популярные Новости
· 1: Все денежные знаки в истории России (Прочтено: 893661 раз)
· 2: Клейма на патронах и оружии, 1995 (ТОМ 1) (Прочтено: 507758 раз)
· 3: Старинная карта Украины 1648 года. Скачать бесплатно (Прочтено: 314684 раз)
· 4: Уроки для чайников:Совмещение старых и новых карт (Прочтено: 180313 раз)
· 5: Oziexplorer 3.95.4m + Русификатор + Русская инструкция (Прочтено: 172440 раз)
· 6: Ориентировочная стоимость советских монет по годам (1921-1991). 2013 год. Цена (Прочтено: 100993 раз)
· 7: Легенды о кладах в городе Житомир (Прочтено: 79978 раз)
· 8: Краткий курс молодого кладоискателя (Прочтено: 78254 раз)
· 9: Поисковые магниты (Прочтено: 64948 раз)
· 10: Глубина обнаружения находок (Прочтено: 60252 раз)
Фортуна
На Волині селяни розкрадали землю з археологічними знахідками
На Волині селяни розкрадали землю з археологічними знахідками


Луцьк – Поблизу Шацька археологи розкопали літописне місто Рай. Упродовж останніх днів місцеві мешканці вивозять із нього землю – на клумби і городи. Зупинити вандалізм вдалося аж через кілька днів.

Упродовж трьох днів селяни Шацького району вантажать розрихлену під час археологічних розкопок землю на підводи й візки. В регіоні, де переважають піщані землі, родючий ґрунт із-під розкопок – просто знахідка.

Керівник державного археологічного підприємства «Волинські старожитності» Олексій Златогорський пояснює: навколишні селяни не мають такої землі. «Культурний шар у городищі збагачений, тож вони почали цієї весни ( це вперше взагалі таке в Україні) вивозити землю на свої городи. Тобто, нищити саму пам’ятку (а земля, зрозуміло, зі знахідками)… Люди знали, що це пам’ятка, але оскільки ніхто не займався її охороною, вони для себе вирішили, що земля є нічийна», – каже дослідник.

На звертання археологів до районної, селищної ради спочатку ніхто не міг дати відповіді. Міліція відмовлялася брати заяви. «З людьми говорити було безрезультатно – вони просто на це не реагували», – каже Олексій Златогорський.

Цю княжу резиденцію археологи безрезультатно шукали півстоліття. А коли минулого року почали досліджувати цю територію, знайшли князівські печатки, золоті прикраси, кераміку, кріплення до книг, які засвідчили, що саме це і є городище Рай. У 10–11-му столітті воно входило до Турово-Пінської землі, а згодом належало братові Данила Галицького Володимирові Васильковичу.

Варварство зупинили
Учора до Шацька виїхала спеціальна комісія, яка зафіксувала факт нищення пам’ятки. У місті провели нараду з правоохоронцями, після чого городище обкопали, щоб обмежити до нього доступ селян. Під час розкопок пам’ятку охоронятиме міліція. А штраф для районної ради через бездіяльність щодо охорони пам’ятки може сягнути 15 мільйонів гривень.

Зміни у законі про охорону пам’яток історії і культури в останні роки змушують місцеву владу і забудовників рахуватися з археологами, розповів Радіо Cвобода директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк. «Це державна політика, державне замовлення, і можливо, за останні сто, сто п’ятдесят років це вперше на такому рівні ми піднімаємо наше минуле, наші пам’ятки археології», – каже краєзнавець.

А тим часом у Волинському обласному краєзнавчому музеї науковці презентували врятовані на території краю археологічні пам’ятки. Вік окремих із них, таких, як скульптурка бога Серапіса та давня амфора з зображенням рала, – кілька тисячоліть. Експозиція стала підсумком п’ятирічної роботи рятівних археологічних експедицій на території сучасних Волинської і Рівненської областей.

Источник: www.radiosvoboda.org
Комментарии от: Агрикола (Olek Собака ukr Точка net)
Все щира правда! Так усе і було!
Більше того, сам Златогорський приклав руку до зникнення найбільш цікавих знахідок з городища. Що це Рай- не доведено, це плід його хворої уяви і бажання прославитись, бо ще радянськими археологами, які не рівня златогорським, було доведено, що легендарне місто Рай знаходилось у районі с. Яревище неподалік від того ж Шацька.
(добавлено - 2010-04-22 21:59:11)
Комментарии от: златогорський (mr Точка zlatik Собака gmail Точка com)
чуш конечно. навіщо мені щось забирати? а Павло Раппопорт який - помилився. Вчора був у Яревищі. Не має там городища рівня Шацька. Так, "бідове" сховище. Ваша чорнота про це добре знає. І як кажуть місцеві - з детекторами ходять лише на місці колишнього ярмарку, неподалік від так званого "городища". Читайте журнал "Археологія". Там найближчим часом буде стаття і про Шацьк, і про Яревище. Клоуни, мля
(добавлено - 2010-09-19 07:53:42)
Ваше имя:
Ваш e-mail:

Very Happy Smile Sad Surprised
Shocked Confused Cool Laughing
Mad Razz Embarassed Crying or Very sad
Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink
Exclamation Question Idea Arrow
Код Проверки:

Введите Код:

Запомнить

Мы в Facebook
 
Кладоискательство в Украине
Нас уже 999999 участников!!!
Присоединиться к группе
 
Статистика
Яндекс цитирования
Rambler's Top100 Яндекс.Метрика
Реклама

Владелец: Sanyok

При использовании материалов моего сайта убедительная просьба оставлять ссылки на сайт-источник
Все содержащиеся на сайте материалы носят информационно-новостной характер,которые основаны на открытых сетевых источниках и публикуются исключительно в целях ознакомления.